ZAŠTITA DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIH SORTI!

Razmjena sjemenja kao doprinos razvoju malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

I udruga Eko Zadar koja djeluje na području Zadarske županije uključila se u inicijativu međunarodne organizacije „Via Campesina“  i šire obilježavanje Međunarodnog dana borbe za prava seljaka i malih obiteljskih gospodarstava u koje su se uključile čak 164 organizacije iz 73 zemlje širom svijeta. Riječ je o obilježavanju i sjećanju na 1996. godinu i pogibiju 19 seljaka iz brazilskog Elorada dos Carajas koji su prosvjedovali protiv globalizacije u ozakonjenju patenata nad sjemenim sortama u vlasništvu velikih agrokorporacija. 

Zadarska udruga poznata je i po dosadašnjim upozorenjima i protivljenju širenja genetski modificirane hrane i sjemena za koje smatraju da bi posebno pogodile male i srednje  poljoprivredne proizvođače, te je potrebno zaštititi njihovo pravo na upotrebu vlastitog sjemena. Stoga je u redovnim okupljanjima – među ostalim i „Danima sunca“ -  malih poljoprivrednih proizvođača, odnosno vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava organizirana i posebna aktivnost „Razmjene sjemenja“ – udruživanje proizvođača hrane i korisnika sjemenja za poljoprivredne kulture čime se nastoji ojačati mreža međusobne potpore i razvoj OPG-ova. 

Obzirom da se i u Europskoj uniji očekuje nastavak konkretne rasprave oko donošenja novih regulatornih propisa oko upotrebe i korištenja poljoprivrednog sjemenja, Eko-Zadar je bio i potpisnik otvorenog pisma koje je upućeno zastupnicima Europskog parlamenta u povodu prošlogodišnjeg nacrta europskih regulatornih propisa o sadnom materijalu i korištenju sjemenja. Zadrani, zajedno s drugim partnerskim udrugama iz Hrvatske zalagali su se za preispitivanje prijedloga o značajnom ograničavanju širenja domaćih poljoprivrednih sorti.

This website has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this website  are the sole responsibility of "Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura - Unità di Ricerca per l'Orticoltura, Monsampolo del Tronto (AP)" and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities.