USPJEŠNA PREZENTACIJA PROJEKTA IPATECH!

               

U Biogradu održan 7. Međunarodni sajam tehnologija i inovacija Agro Arca

Za prehranu domaćeg stanovništva, ali i 11 milijuna turista koji su posjetili Hrvatsku uvozi se godišnje hrane u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara. Planovi za slijedeće godine predviđaju dolazak i do 16 milijuna turista godišnje, što je nesumnjivi izazov za za što veći razvoj konkurentnosti hrvatske poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u čemu razvoj tehnologije i inovacija na ovom području predstavlja bitnu karakteristiku – istaknuto je, među ostalim, na otvaranju Sedmog međunarodnog sajma tehnologija i inovacija što je od 9. do 11. svibnja održan po drugi put u Biogradu na moru.

Ovog puta brojnim građanima, poljoprivrednim proizvođačima i zainteresiranim predstavilo se čak 400 agroinovacija, rezultata ideja i kreativnih aktivnosti onih koji nastoje na suvremen i konkurentan način približiti domaću proizvodnju hrane i nove prehrambene proizvode kako u Hrvatskoj tako i prema drugim europskim zemljama, ali i šire. Uostalom, o tome dovoljno govori činjenica da su, uz brojne domaće izlagače iz svih dijelova Hrvatske, na Agro Arci sudjelovali izlagači i inovatori iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske, Mađarske, Švedske, Irana, Iraka, Sirije, Katara, Egipta, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Pokrovitelj Međunarodnog sajma Agro Arca bilo je Ministarstvo poljoprivrede, organizatori Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Biograd, dok je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar bila suorganizator uz Zadarsku županiju. Partneri Sajma bili su Karlovačka županija, gradovi Slatina, Benkovac i Ivanić-grad, te Turistička zajednica Biograda na moru. Zadarska Županijska komora predstavila se, kao i prošle godine, posebnim štandom na kojem su se mogle dobiti sve informacije u vezi projekta Europske unije „Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju jačanja gospodarskoga razvoja jadranskog područja“, odnosno projekta IPATECHkoje Županijska komora već provodi više od godinu dana u suradnji s brojnim partnerima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Albanija, Grčka i Italija.  

Projektni ciljevi IPATECH projekta i njegova prezentacija vrlo su se dobro uklopili u ciljeve i aktivnosti Agro Arce, obzirom na naglasak koji se daje na području razvoja konkurentnosti i primjene inovacija i novih tehnologija u malim i srednjim obiteljskim gospodarstvima. Tako je i djelovanje i mogućnosti stručne potpore  Inovativno-poljoprivrednog centra potaklo zanimanje dijela izlagača i posjetitelja, a u okviru toga – kao primjer osobe koji je potporu za razvoj svoje inovativne ideje našao u INPOC-u - prezentirana je i zapažena inovacija zadarskog inovatora Ernesta Čubrića na području obrade i prerade ljekovitog bilja, voća i povrća, koja je od stručnog žirija dobila i posebno priznanje – Zlatnu plaketu. 

Osim toga, valja naglasiti i posebno zanimanje srednje škole „Kneza Branimira“ iz Benkovca i osnovne škole „Milke Trnine“ iz Križa, koje namjeravaju, u okviru svojih nastavnih aktivnosti upoznati pobliže svoje učenike s projektom IPATECH.

This website has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this website  are the sole responsibility of "Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura - Unità di Ricerca per l'Orticoltura, Monsampolo del Tronto (AP)" and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities.