U 2014. - Međunarodnoj godini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

„EKO-ZADAR“ I 15 GODINA POTICANJA EKO-PROIZVODNJE

Udruga „Eko-Zadar“ iz Zadarske županije jedna je od onih koja već niz godina upozorava na potrebu sve veće proizvodnje hrane ekološkim metodama, ali to je i organizacija koja se upravo bavi konkretnom podrškom i aktivnostima usmjerenim na potporu seoskim gospodarstvima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i svima koji u svojim okućnicama i vrtovima nastoje kvalitetno proizvoditi i sudjelovati na tržištu.

Jedan od problema koji se pojavljuje jest i kako se dostojno i kvalitetno predstaviti na tržištu te zainteresirati trgovce i građane za vlastite proizvode. „Eko-Zadar“ je već nekoliko godina uspješno organizirao poljoprivredni sajam Dani sunca, okupljanje i predstavljanje malih proizvođača koji nude visokokvalitetne  proizvode, nastale i kao rezultat posebnih istraživanja i inovacija u proizvodnji hrane, a jedan od njihovih zadnjih projekata je i nedavno otvorena Seljačka tržnica na kojoj se kontinuirano nude i prodaju upravo takvi proizvodi, uglavnom bolje kvalitete nego oni uvozni.
Prema riječima Mirjane Galić-Tomić, predsjednice „Eko-Zadra“, udruga će 2014. godine obilježiti 15 godina djelovanja na području Zadra i Zadarske županije, upravo u godini koja je službeno proglašena Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je značajno jer je ideja ekološke poljoprivrede u Dalmaciji i krenula koncem 90-tih iz Zadra. Stoga će „Eko-Zadar“ nastaviti podržavati sve aktivnosti i programe koji unaprijeđuju obiteljska gospodarstva i specijaliziranu proizvodnju ekološke i kvalitetne hrane. Kao i dosad, edukacijom stanovništva i malih i srednjih poljoprivrednika kroz radionice i savjetovanja nastojat će se potaknuti uvođenje praktičnih, stručnih i tehnoloških inovacija. Nastavit će se i promoviranje i poticanje kulinarskih i gastronomskih kapaciteta i proizvoda porijeklom iz zadarskih krajeva – od otoka do zaleđa – koji predstavljaju tradicijsku baštinu i autohtonu kvalitetu.

This website has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this website  are the sole responsibility of "Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura - Unità di Ricerca per l'Orticoltura, Monsampolo del Tronto (AP)" and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities.