U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar

Otvoren Poljoprivredno – prehrambeni inovacijski centar

Ovo je još jedan doprinos jačanju istraživačkih i razvojnih aktivnosti u IPATECH projektu „Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju jačanja gospodarskoga razvoja jadranskoga područja", a iznimno zanimanje budućih korisnika i partnera pokazuje opravdanost zadovoljavanja potrebe za stvaranjem zajedničke strategije promicanja konkurentnosti u poljoprivredno – prehrambenom sektoru – istaknuto je na otvaranju INPO centra, Inovacijsko – poljoprivrednog centra u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar u srijedu 19. ožujka.

Osnivanje INPO centra je uspješan nastavak aktivnosti IPATECH projekta u kojem su hrvatski predstavnici HGK - Županijska komora Zadar i AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre, uz partnere iz ukupno pet drugih zemalja. Prema riječima voditelja projekta Dinka Basiolija, projekt koji je je započeo u listopadu 2012. i trajat će do ožujka 2015. godine, predviđa i nabavu male pokretne solarne sušare za različite vrste voća i povrća za koji je postupak javne nabave u tijeku. Tako bi se, među ostalim, pokrenula i realizacija programa poticanja i unapređenja rada dijela malih obiteljskih gospodarstava. Kako je naglasio i Denis Ikić, izvršni direktor zadarske Komore, sam INPO centar biti će mjesto susreta svih zainteresiranih i mjesto za prikupljanje i davanje aktualnih i relevantnih informacija o istraživanju i inovacijama u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru zadarske regije, ali i šire.

Upravo stoga, posebnu vrijednost, kako je naglasio mr. sc. Petar Pedišić, voditelj INPO centra, ima činjenica o dogovorenoj suradnji Županijske komore s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zadarskog Sveučilišta. Sama solarna sušara će se najvjerojatnije i smjestiti na sveučilišno dobro Baštica i bit će na raspolaganju znanstvenicima, stručnjacima i studentima, odnosno svima koji budu zainteresirani. Već sada odaziv stručnjaka i vlasnika malih obiteljskih gospodarstava i prvi kontakti i upiti INPO centru pokazuju punu opravdanost dosadašnjih aktivnosti Projekta, što daje vrlo dobru osnovu za održivost rada Centra i nakon što istekne projekt, i prestane dotok sredstava iz EU fondova.

This website has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this website  are the sole responsibility of "Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura - Unità di Ricerca per l'Orticoltura, Monsampolo del Tronto (AP)" and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities.