Seminar „Mali strojevi, inovacije i web-marketing u poljoprivredi“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar

 

U prostorijama HGK – Županijske komore Zadar 17. prosinca 2013. godine održan je seminar „Mali strojevi, inovacije i web-marketing u poljoprivredi“, kao jedna od aktivnosti projekta „Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju jačanja gospodarskoga razvoja jadranskoga područja – IPATECH“, financiranog programom Europske unije IPA Jadranska prekogranična suradnja, u kojem je HGK – Županijska komora Zadar krajnji korisnik, uz još osam partnera iz pet europskih zemalja.

Na seminaru, na kojem se okupilo dvadesetak poduzetnika i predstavnika ustanova iz Zadarske županije, bilo je riječi o malim pokretnim strojevima na solarni pogon za sušenje voća i povrća, proizvodnju maslinova ulja itd, a to su inovativne i malim proizvođačima prilagođene tehnologije proizvodnje prehrambenih proizvoda, te o web-marketingu u poljoprivredi, što je polaznicima predstavio mr. sc. Petar Pedišić iz HGK – Županijske komore Zadar. O svojoj djelatnosti uzgoja maslina, vinove loze i sušenja voća, primjeru dobre prakse u poljoprivrednoj proizvodnji, govorio je g. Radoslav Bobanović iz Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače. Plan aktivnosti Poljoprivredno – prehrambenoga inovacijskoga centra koji će, kao dio projektnih aktivnosti, početkom 2014. godine biti osnovan u zadarskoj Komori, izložila je gđa Vesna Vertovšek, vanjski stručnjak na projektu. Centar će, kazala je, biti zadužen za obrazovanje poduzetnika o temama za koje su sudionici seminara u provedenoj anketi iskazali interes - inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji, umrežavanje i organiziranje poduzetnika u poljoprivredi, certificiranje i sustavi upravljanja kvalitetom, programi kreditiranja poljoprivrednika, zakonodavni okvir proizvodnje hrane i sl., a služit će i kao mjesto međusobnoga povezivanja i razmjene znanja i iskustava poduzetnika poljoprivredno – prehrambenoga sektora i istraživačkih ustanova.

This website has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this website  are the sole responsibility of "Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura - Unità di Ricerca per l'Orticoltura, Monsampolo del Tronto (AP)" and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities.