Trodnevni međunarodni sajam AGRO ARCA

Promocija IPATECHA na biogradskom sajmu inovacija

Šesti sajam inovatora, poduzetnika, poljoprivrednih proizvođača i institucija iz devet zemalja predstavio je još više inovacija i ideja nego prošle godine, uz niz prezentacija i stručnih predavanja – Županijska komora Zadar uspješno je promovirala potencijale i mogućnosti IPATECH projekta primjene najsuvremenije tehnologije u proizvodnim procesima agro-industrije – Značajan interes posjetitelja i proizvođača zadarske regije za informacije oko provedbenih aktivnosti projekta

Više od tri stotine izlagača – poduzetnika, inovatora i poljoprivrednih proizvođača – okupilo se od 30. kolovoza do 1.rujna na Međunarodnom sajmu inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologije u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru pod nazivom AGRO ARCA, održanom u Biogradu na moru. Šesta po redu AGRO ARCA u organizaciji Udruge inovatora i uz potporu Grada Biograda i njegove turističke zajednice, te pokroviteljstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, održana je po prvi put izvan Slatine, a ovoga puta predstavljeno je čak 230 inovacija ne samo iz Hrvatske, već iz Mađarske, BiH, Švedske, Srbije, Rusije, Poljske, Slovenije i Irana.
Brojni izlagači, inovatori i institucije predstavile su svoje proizvode, zamisli i aktivnosti na vlastitim štandovima unutar tisuću četvornih metara izložbenog prostora biogradske osnovne škole, dok je održan i niz stručnih predavanja o ruralnom razvoju u Hrvatskoj, pripremi i promociji autohtonih jela i proizvoda, te ekologiji i zaštiti domaće proizvodnje. Županijska komora Zadar bila je jedan od suorganizatora Sajma, te se u svojem izložbenom prostoru, odnosno info-pultu predstavila i nizom informacija o vlastitim aktivnostima, posebno u svezi realizacije međunarodnoga projekta IPATECH – Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju jačanja gospodarskog razvoja jadranskog područja (Miniaturization technology: synergies of research and innovation to enhance the economic development of the Adriatic ), iz programa Europske unije IPA Adriatic Cross-border Cooperation Programme.
- Naš je cilj bio da svim posjetiteljima sajma AGRO ARCA, posebno onima koji su bili zainteresirani i za projekt IPATECH – istakla je Marija Mišulić, koordinator projekta iz Odsjeka za međunarodne odnose HGK-ŽK - pružimo korisne i uvodne informacije o projektnim aktivnostima i njihovom značaju za poslovne aktivnosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača. Odaziv posjetitelja na našem info-pultu bio je zadovoljavajući i ukazuje na atraktivnost provedbe projekta na području Zadarske županije. Voditelj projekta IPATECH Dinko Basioli  iz Odsjeka za industriju HGK-ŽK također je istakao je značajne mogućnosti koje leže u promociji i poticanju istraživanja i inovacija među poljoprivrednim proizvođačima zadarske regije, a promocija IPATECH-a na biogradskom sajmu inovacija bila je jedna od niza pripremnih i provedbenih aktivnosti i još jedna potvrda potencijala u povezivanju seoskih i mikro gospodarstava i poduzeća s institucijama istraživanja i obrazovanja.

This website has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this website  are the sole responsibility of "Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura - Unità di Ricerca per l'Orticoltura, Monsampolo del Tronto (AP)" and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities.