ZADAR I ZADARSKA ŽUPANIJA

Izložba 73 predpristupnih projekata EU vrijednih 52,25 milijuna eura

IPATECH NA IZLOŽBI EU PROJEKTA ZADARSKE ŽUPANIJE

Među izloženim projektima pozornost je izazvao i projekt IPATECH u kojem je jedan od 9 partnera i HGK - Županijska komora Zadar - Projekti financirani još iz predpristupnih vremena okupili su značajan broj nositelja i partnera iz niza institucija kulture, obrazovanja i gospodarstva koji su ujedno i potvrda još jačeg angažmana prema europskim fondovima nakon ulaska u EU

U Lapidariju Muzeja Grada Zadra, u sklopu niza svečanosti i obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, otvorena je 1.srpnja jedinstvena i zanimljiva izložba svih projekata s područja zadarske županije koji su financirani u predpristupnom razdoblju. Izložbu je otvorio Stipe Zrilić, župan Zadarske županije koji je tom prigodom istakao kako je u pripremnom razdoblju, prije ulaska u EU, obavljen vrlo dobar posao i kako su svi nadležni i zainteresirani pokazali izuzetnu spremnost da povlačenjem novca iz Europske unije doprinesu razvoju cijele zadarske regije.
Prema riječima župana Stipe Zrilića, dosadašnje aktivnosti niza institucija u Zadarskoj županiji bile su na europskoj razimni i prije samog čina ulaska, što potvrđuju i činjenice o čak 73 projekta vrijednih  52 milijuna i 250 tisuća eura. Takvi su projekti planirani, pripremljeni i izrađeni na više razina – od mnogih jedinica lokalne samouprave, regionalnih institucija, organizacija civilnog društva pa sve do kulturnih i gospodarskih subjekata, poduzetnika i obrtnika, njihovih komora, muzeja i knjižnica i obrazovnih institucija.
Poduzetnici i gospodarski subjekti, kao i institucije i udruge civilnog sektora su na razne načine sudjelovale u izradi projekata, kao prijavitelji ili partneri, što je značilo ujedno i stručno usavršavanje ali i značajno povećavanje broja sudionika u procesima i procedurama pripremanja i izrade projekata. Time su ujedno i osnaženi temeljni kapaciteti za daljnje sudjelovanje zadarskih subjekata i institucija u novim mogućnostima Republike Hrvatske i Zadarske županije gdje se znatno povećavaju sredstva fondova koja će biti na raspolaganju budućim nositeljima i prijaviteljima.
Izložba je već u početku izazvala pozornost građana, ali i stručnjaka iz Zadra i područja Županije koji su jasno mogli vidjeti kako je i dosad motiviranost, aktivnost i stručni angažman pojedinaca i institucija privukao zapaženi iznos novca europskih fondova. Jedan od projekata koji se trenutačno provodi je i IPATECH u kojem je jedan od 9 partnera i HGK- Županijska komora Zadar. Primjeri su još i projekti - obnova Maškovića hana, više projekata razminiranja, vodovod Lisičić – Buković, Zemunik - Škabrnja, pokretanje bibliobusa Gradske knjižnice, održivi razvoj turizma u Parku prirode Vransko jezero, projekt Una - Spring of Life, kao i niz projekata infrastrukture u zadarskom zaleđu, posebno i u Biogradu na moru, programi potpore za male i srednje poduzetnike i mnogi drugi.

This website has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this website  are the sole responsibility of "Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura - Unità di Ricerca per l'Orticoltura, Monsampolo del Tronto (AP)" and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities.